skillPOOL Szakértői Klaszter

skillPOOL Szakértői Klaszter

Lózung, vagy Lösung?

A felhő csak divat, vagy megoldás?

2014. november 11. - iSAFE Zrt.

Privát felhő.jpgAz iSAFE Zrt. a magyarországi hitelintézeti piac elismert informatikai szolgáltatója. 2003-ban még senki sem beszélt felhőmegoldásokról, amikor az akkor még MATÁV Petőfi Sándor utcai adatparkjában elindítottuk Internet Banking megoldásunkat.

„Cloud, Big Data, Go Viral, Startup, Felhasználói élmény, Ügyfél-központúság,..” Olyan hívószavak, amikkel könnyen el lehet adni egy cikket, hírt, konferenciát. Az „év menedzsere” díjazottjainak kötelező kifejezései. Sokszor olyan utóíze van ezeknek a jelszavaknak, mintha csak a marketingesek szüleményei lennének.

Marketing áldozatok vagyunk! Az iSAFE Zrt. működésének 11 éve viszont azt bizonyítja, mégsem csak erről van szó. A felhőnek akkor is van létjogosultsága, ha csak adatparki üzemeltetési szolgáltatásnak becézzük.

Ennek ellenére a hitelintézeti piacon, de különösen a KKV szektorban gyakran ütközünk falakba, amikor az informatika kiszervezéséről, külső helyszínen megvalósított infrastruktúráról beszélünk.

rendszergazda_1.jpgA napokban rendszergazdai képzéseket kerestem a neten. Kizárólag olyan hirdetéseket találtam, amikben számítógép összeszerelést, windows, linux üzemeltetést, hálózatépítést oktatnak. Olyan munkák, melyeket ma már egyetlen vállalkozásnak sem kellene házon belül megoldania. Utánanéztem annak, hogy honnan ered a „gányolás” szavunk, melyet manapság igen nagy arányban magának sajátított ki a „rendszergazdák társadalma”. A francia „gagne” - pénzt keresni szóból ered. Csoda hát, ha rendszergazdáink szeretnek gányolni?

Véleményem szerint ez a felhőszolgáltatások terjedésének legfőbb akadálya!

Kíváncsian várom a blogolvasók megjegyzéseit a biztonságról, adatlopásról, amerikai rossz példákról!

Az informatikus feladata, hogy ismerje a cég üzleti folyamatait és a legjobb alkalmazásokat, a leghatékonyabb informatikai támogatást adja az üzletmenet, a vezetői kontroll, a hatékony üzleti folyamatok előmozdításához. Vegyen részt a alkalmazások testreszabásában, üzemeltetésében, de hagyja az infrastruktúrát azokra, akik valóban értenek hozzá. Ne feledjük, hogy az üzleti szemléletben, projektmenedzselésben is kitűnő támogatást kaphat a skillPOOL klaszter tagjaitól!

Egy magyar felhőszolgáltató vezetőjeként ennek teljesülése esetén sem jön el számomra a Kánaán. Meg kell találnunk azt a piaci lehetőséget, amit a nagy felhőszolgáltatók „meghagytak”. Infrastruktúrát nem érdemes szolgáltatni, ezt kínai, amerikai cégek sokkal könnyebben, olcsóbban megcsinálják. A webes technológiák, a csoportmunka eszközei olyan funkciók, amely területeken szintén nem érdemes versenyre kelni a nagyokkal. Menjen ez mind a publikus felhőbe.

DE: azt javaslom, hogy a vállalatirányítási rendszer működtetéséhez ne a nyilvános felhőt használják! A privát felhő szolgáltatás, illetve az iSAFE Zrt. ezen a technológián alapuló megoldásai, és ügyviteli alkalmazása, a BORDER rendszer üzleti, technológiai bizonyítéka ennek. Érdemes megfontolni az alábbiakat:

  • Az alap infrastruktúrát hagyjuk a nagyoknak, csinálják olcsón!
  • A web alapú alkalmazások, csoportmunka kerülhet nyilvános felhőbe!
  • A vállalatirányítási rendszerrel kerüljék a nyilvános felhőt!
  • Válasszon úgy szolgáltatót, hogy legyen annak 10 legnagyobb ügyfele között! Extra kiszolgálást fog kapni!
  • Szigetrendszerek helyett keressen integrált kisvállalati ügyviteli megoldást!
  • Kérje a testreszabást, várja el a mobilitást és a rugalmasságot!
  • Várja el rendszergazdájától, hogy értse meg az üzleti folyamatokat, sgetísen ezek informatikai támogatásában!

Bízom benne, hogy felkeltettem érdeklődését a technológia és szolgáltatásaink iránt, várom kommentjeiket! 

Danyi József
vezérigazgató
iSAFE Zrt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skillpool.blog.hu/api/trackback/id/tr656887397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása