skillPOOL Szakértői Klaszter

Beruházás- vagy projekt-irányítás?

2017. december 11. - skillPOOL

Egy sóhaj

A mi ágazatunkban nem olyan egyszerű az IT projektek kezelése, mint a banki vagy a telco szektorban!” – sóhajtott fel egy logisztikában dolgozó informatikai vezető kolléga a közelmúltban, amikor a különböző cégek project governance – vagyis projektirányítási – gyakorlatáról beszélgettünk.

Elsőre meglepő dolog egyszerűségről beszélni az olyan összetett szolgáltatásokat és komplex belső működést felvonultató ágazatokban, mint a pénzintézeti vagy a telekommunikációs, de mégis: van abban valami, hogy ezeknél a cégeknél a projektekkel bizonyos szempontból egyszerűbb dolga van az IT fejlesztés vezetésének, vagy az informatikai projekt portfólió menedzsernek, mint az energetikában, építőiparban, logisztikában vagy járműiparban! Hogyan lehetséges ez?

Tovább

Digitális átállás

DevOps tanfolyam

wordcount.PNG

A digitális jövő kérdéseitől hangos a sajtó. Mi vár a gazdaság szereplőire? Ki tud lépést tartani, s ki bukik el?

Új igények új technológiákat hoznak magukkal. A nagyok bírják a tempót? Hogyan ültethető át a startupok konyháján fortyogó technológia a sokkal konzervatívabb nagyvállalati és pénzügyi szektorba?

Tovább

E-aláírás az eIDAS korában

Fél éve hatályos az elektronikus aláírásokat is egységesítő EU rendelet

eidas.jpgAmikor már mindenkinek a zsebében ott van az okos telefon, amivel gyakorlatilag éjjel-nappal online elérhető, amikor már a gyermekeink is életük jelentős hányadát az interneten élik, amikor már a lakásunk egyes berendezései is az internetre vannak kötve, joggal várhatnánk el, hogy a munkánkban és az ügyintézésben is ezt a megszokott kényelmet és gyorsaságot kapjuk az internetes lehetőségek révén. De sok esetben még mindig személyes vagy papír alapú eljárásra van szükség, amennyiben alá kell írnunk valamit, például ha bankszámlát akarunk nyitni vagy szerződést kötni.

Tovább

GLPC SEPA Gateway - válasz 2016. kihívására

Válasz a 2016-os év sepa_logo_szines.pngbanki informatikai kihívására. A GLPC SEPA Gateway elnevezésű – a skillPOOL klaszter tagcégei által fejlesztett – termék 2014. vége óta elérhető az euró átutalást egyszerűen, gyorsan és olcsón lebonyolítani kívánó pénzügyi szervezetek, vállalatok számára. Az EU pénzügyi intergrációs folyamata során 2016. október 31. fontos mérföldkő. Ettől a naptól az EU 27 tagállamának – köztük Magyarország –, továbbá Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia és Svájc gazdasági szereplői egységes feltételekkel tudnak euró fizetéseket indítani, fogadni a SEPA-n belül (Single Euro Payments Area - Egységes Euró Fizetési Övezet).

Tovább

Melyik a gyorsabb, melyik lesz a nyertes?

rough_terrain.jpgFolyamatosan születnek cikkek, szerveződnek konferenciák, szűkebb-tágabb körben beszélgetések folynak arról, hogy hogyan gyorsítható a banki pénzátutalás. A dolog aktualitását az adja, hogy van egy olyan (zseniális és működő) technika, amelyik helytől, időtől függetlenül percek alatt lebonyolítja a tranzakciót az ügyfelei között, de úgy, hogy a pénz valóban eltűnik a fizető számlájáról, és a pénz valóban megjelenik a kedvezményezett számláján minden harmadik (negyedik, ötödik) közreműködő nélkül. A technológia a blockchain. Az, hogy az általa kezelt érték éppen a bitcoin, most nem is fontos tényező.

Tovább

Hogyan biztosíthatóak a szükséges szakemberek a bankszektor jelentős projektjeiben?

csaszar_1.jpgAz alábbi megállapítások alapja nem módszeres felmérés, hanem saját és ismerősöktől, kollégáktól valamint IPMA vizsgázóktól szerzett tapasztalatok. Ezek nem csak a bankszektorban figyelhetők meg, de az informatika komplexitása miatt itt vetődik fel a legélesebben.

Tovább

Rendezvények, tanfolyamok

Mit adott nekünk a klaszter?

innovation.jpegMég ma is sokan kérdik, hogy mit adhat egy klaszter. Miért érdemes csatlakozni.

A pillanatnyi piaci információk rendszeres megosztása, új lehetőségek keresése mellett, talán kiemelném különböző rendszvényeken és tanfolyamokon való közös részvételt.

Tovább

CEO vs. CIO

merleg.jpgA pénzügyi informatikában eddig eltöltött pályafutásom során az egyik legrosszabb tapasztalataim közé tartozik a blog címében szereplő „vs./versus”, vagyis a szembenállás. Mi okozza vajon ezt a helyzetet, a kézzelfogható nézetkülönbséget? Hogyan lehetne ez ellen tenni, „with”, vagyis együtt állapotra hozni, és ezt hosszú távon meg is erősíteni?

Tovább