skillPOOL Szakértői Klaszter

skillPOOL Szakértői Klaszter

Klaszterek már a "spejzban" vannak?

A klaszter, mint az innovációt és a versenyképességet elősegítő szerveződés

2014. november 28. - CoDe kft

klaszter.jpgMostanában elég sok üzleti és privát beszélgetésemen szóbakerült a klaszter. Sokan nem is ismerik ezt a formát (Mi a csuda az?) de az is feltünt, hogy  aki már ismeri az is elég szkeptikus: "Még nem láttam jól működő klasztert! Általában csak pályázati pénz lenyúlás.... Ti hogy csináljátok?"
Ezek után váratlanul, s talán nem csak véletlenül, kaptunk meghívót a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Klubjától -  "A klaszter, mint az innovációt és a versenyképességet elősegítő szerveződés" címmel rendezett beszélgetésre.  Hát több se kellett, és két klasztertag is jelentkezett a rendezvényre! Ezek szerint mást is érdekel ez a téma!(?)

Rövid összefoglaló

A szervezők ötlete már kezdéskor bejött! Nem a szokásos regisztráció, rendezvény módszert találták ki: a meghívás, a beszélgetés kezdete előtt egy órára szólt! Nagyon jó lehetőség volt ismerkedésre, kapcsolatok építésére. A résztvevők lassanként gyülekeztek, kávéztak, beszélgettek, és érdekes volt látni, hogy mindenki azt kérdezi a másiktól: Bár valaha már hallottam/résztvettem valami ilyenben, de az nem vált be. Mit tudnak itt mondani?

Ránézésre a kb 63 jelentkezőből 30-40-en lehettünk,s a hallgatóság összetétele jól jelezte, hogy a különböző iparágak szereplőit ugyanúgy érdekli a téma! Volt itt vitorlázásban érdekelt, önkormányzatoknak dolgozó, informatikai vállalkozó, valamint ipari park képviselő.

A beszélgetés

Sarkadi Judit az ActionCoach-tól mutatta be a panel résztvevőit, s ő vezette az beszélgetést.

Szlogenként a: "Verseny vagy együttműködés"-t jelölte meg.

Panel tagjai

Tóth Ádám ECC Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője, aki egyben a Magyar Klaszterek Szövetségének elnökségi tagja
Ők talán már 2001-ben elkezdtek klaszterekkel foglalkozni, elsősorban Ausztriában, de később az Audi köré szerveződött járműipari klaszter alapításban is vállaltak szerepet. Szerkesztik a klaszter.lap.hu oldalt is. Az első nagyobb klaszter építési láz után (valószínűleg rossz tapasztalatok miatt) kicsit leálltak, de 2010-től újra klasztereznek. Jelenleg tanácsadással, források és pályázatok keresésével foglalkoznak.

Makray-Rózsás Árpád a PRONEXT Kft.ügyvezető igazgatója egy új klaszter alapítása kapcsán került a meghívottak közé (nemzetközi nagyvállalat és 19 beszállító alakítja) Cége klasztereknek ad tanácsot.

Kulcsár Péter az Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft ügyvezetője. Klaszterekkel 15 éve foglalkoznak, klaszter alapításban tanácsadóként szerepelnek. Klaszter fogalma körüli kérdésekre vártunk válaszokat tőle.

  • mi a klaszter,
  • hogyan működik,

Pintér Zsusza, InnoSkart klaszter, klaszter manager.Eredetileg közép dunántúli informatikai klaszterként indultak 16 taggal. Először csak regionális kapcsolatokra alapoztak, és csak informatikára. Jelenleg már országos szinten 45-re nőtt a taglétszám, különböző iparágak szereplői vannak a tagok között. (minden amit lehet informatikával támogatni)

Náluk végigkövethető a kezdetektől (nem akreditált regionális klaszter), a hazai akreditáción keresztül, az országos, nem csak egy iparágra koncentráló klaszterré válástól a nemzetközi klaszter akreditációig a folyamat. Első lépésektől a "felnőtté" válásig!

141128_113426_COLLAGE-1.jpg

Mi az amit a klaszterről szeretnél tudni, de soha nem tudtad/merted megkérdezni!

A bemutatkozás után az ismerkedés során összegyűjtött kérdésekből a hallgatóság húzott, s közben a kérdést feltevő be is mutatkozott.

Elsőnek Seres Sándor húzott kérdést ("Milyen előnyt élveznek a klaszter tagjai?"), s mutatta be a skillPOOL Szakértői Klasztert

Hozzátette a saját kérdést is: "Minden klaszter a pályázati pénzekért alapul vagy életképes lehet akkor is, ha csak piaci kapcsolatokat akar építeni?"

A válasz lehetőségét Tóth Ádám az Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter klaszter managerének, Ugrin Andrásnak adta át, mivel az ő tapasztalatuk pont idepasszol.

Ezt a klasztert (is akárcsak a skillPOOL klasztert) egymással bizalmi szállal összekötött cégek alapították. Már 14 éve indult a gondolat, és valamikor 2 év múlva irtak alá egy szindikátusi szerződést. Majd kiderült, hogy ez tulajdonképp klaszter! Akkor is ha András eredetileg integrátornak nevezte.

Megalakulásuk körül ők is hasonló problémával szembesültek, mint mi a skillPOOL alapításakor: senki nem mondja el szívesen, hogy mi a saját titka, mindenki félti a saját piacát . Klaszteren belül versenytásak vannak. Elvileg ugyan a verseny növeli az innovációt, de a kicsi hazai piacon ez sem igazán érvényesült. Náluk az lett a megoldás, hogy nem versenyeznek egymással, ha valaki valamit gyárt akkor a másik azt nem veszi fel a saját terméke közé, hanem klasztertagot visz a saját vevőjéhez is. Így együtt jobban le tudják fedni a piacot.

Később ez a klaszter is eléggé megnőtt, s hiába nem pályázatokra alakultak, idővel csak nyertek pályázatokon. Ma már, elvileg viták is vannak...talán pézek miatt?

A beszélgetés során kiderült, hogy az első klaszteralapítási hullámban kb 250 klaszter alakult pályázatokra, de csak 10 %-a akreditált vagy működik a pályáztatás lejárta után...

Ezután hosszan vitatkoztunk, hogy baj-e, ha pályázik a klaszter? Végül valami olyan alakult ki, hogy egy klaszter együttműködésért/kapcsolatért jöjjön létre, de az asztalon lévő pályázati pénzért is le kell/lehet hajolni...

Kérdésként felmerült, hogy mi van, ha egy projektre klaszteren belül többen is pályáznának, akkor ki kapja a projektet. Elhangzott, hogy a klaszter maga tipikusan nem pályázik ilyen projektekre! Itt a tagok egyenként pályáznak! (és igen, lehet olyan helyzet, amikor versenyeznek egymással is) Maga a klaszter főleg klaszter építésre, klaszter manager cég fentartására és klaszter innovációs feladatokra pályázik.

Későbbiekben a klaszterek életciklusáról, a klaszter manager (cégek) feladatairól, a klaszterek működéséről volt szó.

Milyen munkát végez a klaszter management? Kell-e klaszter cég?

Igazán a tanács az, hogy nagyon előnyös, ha már az elejétől létezik, de a hazai KKV-k forráshiányosak, ezért általában csak olyan klasztereknél van klaszter managercég a kezdetektől, ahol egy nagy (tipikusan nemzetközi) cég szervez klasztert a beszállítóiból. Legtöbb esetben csak akkor alakul, amikor már működik, s akreditáció miatt mindenképp kell. Ekkor a nonprofit cég egy jó megoldás.Ez a cég fogja innen ellátni a klaszter jogi képviseletét.

Tagdíj. Kell-e, megéri-e?

Klaszterek bevétele tagdíjból, egyedi befizetésekből, önkormányzati/regionális támogatásból (ha olyan), vagy EU-s pályázatokból állhat össze.

A klaszter tagdíj meghatározása klaszterenként és időszakonként különböző.

Induláskor legtöbben (mint mi is a skillPOOL-nál) tagdíj nélkül indulnak: mindenki beteszi a saját munkáját. Tagdíj akkor válik esedékessé, ha a költségek meghaladnak egy olyan mértéket, amit már "közös kasszából" lehet átláthatóbban rendezni...

Ha már van, akkor azt általában a következők szerint állapítják meg:

  •   árbevétel alapján (pl: 50 mill alatt 50e, 1.000.mill felett pl 150e)
  •  létszám szerint (10 fő alatt, 50 fő-től,stb)

Ehhez a témához adalék, hogy várhatóan 2015-től a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) pályázataiban a klaszter egyre többször fog szerepelni. Az is információ, hogy ezek a támogatások új klaszterekre várhatóan nem fognak vonatkozni (tehát csak ezért most klasztert alakítani nem érdemes) a skillPOOL számára az egy érdekes kérdés, hogy mitől új egy klaszter? A 2014 májusi alapítás már nem jelenti azt, hogy új klaszter? Vagy minden az akreditáció időpontjától indul?

Szó esett a klaszterek tipusáról is

  • felülről építkező (önkormányzat vagy nagy cég von be KKV-kat)
  • alulról induló kezdeményezés ( KKV-k hozzák létre az innováció növelésére)

Lehetnek zárt klaszterek (bizalmi alapon építkezők, kisebb létszámmal) vagy nyílt klaszterek amihez bárki csatlakoztat.

Egyes vélemények szerint a nyílt klaszter az igazi klaszter, mert ez tudja jobban megvalósítani a "hálózati együttműködést". De kérdés, hogy érdemes-e egy bizalmon alapuló együttműködést kinyitni, bővítni (felhígítani) a nyitottság érdekében.

Ugyancsak elhangzott a tanácsadóktól, hogy nem biztos, hogy jobb új klasztert alapítani, talán előnyösebb a már létező, jólműködő (?) klaszterekhez csatlakozni, s a bennük rejlő hálózati együttműködést kihasználni....

Az érdekes beszélgetés végül egy felméréssel zárult:

Mit várok a klasztertől, én mit tudok adni?

Egy egy lapra mindenki felírhatta a véleményét. Az eredmény itt látható

141128_113603_COLLAGE-1.jpg

Kiderült, hogy kb azt várom, amit adni tudok...

Jó rendezvény volt! Köszönjük a szervezőknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://skillpool.blog.hu/api/trackback/id/tr1006939875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása